SZC logo

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum

OM kód: 203030/034 | 4100 Berettyóújfalu, Kossuth utca 35.

Intézmény logo

Berettyóújfalui SZC Arany János Gimnázium és Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2025. márc. 29.


admin

    Zöld böjt 12.D osztály

    2025. március 28-án osztályfőnöki óra keretében az ökotudatos étkezéssel ismerkedett iskolánk 12.D osztálya.

    Zöld böjt 12.D osztály

    Mikó Regina Kata beszámolója: 

    Az okostányér bemutatásával ismerhetjük meg a fenntartható étkezés alapelveit.

    Zöldségek, gyümölcsök fogyasztása napi több alkalommal is ajánlott, legyen az fagyasztott, konzerv, 100%-os gyümölcslé, azonban a legjobb választás a friss zöldség, gyümölcs fogyasztása. Naponta 3 alkalommal ajánlott a gabonafélék fogyasztása, például: teljes kiőrlésű kifli, hajdina, barna rizs. A tejtermékek mindennapi fogyasztása ajánlott, akár tej, joghurt, túró. Hetente 1 húsmentes nap ajánlott, azokon a napokon érdemes tojást, magvakat, hüvelyeseket fogyasztani, míg a hét többi napján változatos hús fogyasztás ajánlott. A vörös húsok fogyasztása maximum 35-50 dkg hetente. Napi 2 liter folyadék fogyasztása nagyon fontos. Minél kevesebb só, zsíros ételek minimalizált fogyasztása, magas cukortartalmú ételek kerülése fontos.

    Egészségünket befolyásolhatja: örökletes adottság, betegség, természeti környezet, mentális egészség, káros szenvedélyek, mindennapi mozgás, sportolás. A világ számos pontján más és más főzési szokások, alapanyagok vannak. 2019-es adatok alapján Magyarországon a nők várható élettartama 79 év, míg a férfiaké 72,5 év.

    Az előadás felhívja a figyelmet a fenntartható étkezés jelentőségére, fontosságára és a gyakorlati megvalósítására a mindennapokban.

    Tóth Sándor beszámolója: 

    Mi az okostányér? A napi étkezéseket a lehető legegészségesebb ételekkel és legjobb arányokkal állítjuk össze. Fontos a zöldségbevitel, ezekből legyen sötétzöld, narancssárga és piros színű, illetve heti egyszer érdemes hüvelyeseket is enni.

    Gyümölcsöt minden nap fogyasszunk, lehetőleg frisset, de lehet helyettesíteni 100%-os gyümölcslevekkel, magvakat heti háromszor fogyasszunk, de ezek legyenek sótlanok és természetesen tartalmazzanak olajat.

    Naponta érdemes teljes kiőrlésű ételeket is bevinni a szervezetünkbe. Ajánlatos minden nap fogyasztani tejterméket, aminek alacsony a zsírtartalma. Elsősorban fehér húsokat étkezzünk, vörös húsból elég hetente 30 dkg. A napi folyadékbevitelnél 2 liter javasolt és lehetőleg víz legyen. Kerülni kell a magas só, cukor és zsír tartalmú ételeket, illetve a gyorsételeket, és nagyon fontos a napi mozgás.

    Egészségünket befolyásolják az örökletes betegségek, orvosi ellátás, a lakhelyünk környezete, a mentális egészségünk és a káros szenvedélyeink, cél a változatos főzés és a nyers alapanyagok bevitele.

    Léteznek úgynevezett szuperélelmiszerek, amik természetesen fordulnak elő rendkívüli élettani hatásokkal, ilyen például a csipkebogyó.

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Ballagás 2025

    Ballagás 2025

    Ballagási ünnepségünkre rendhagyó módon 2025. április 30-án 17 órakor került sor. Ezen a kellemes, napsütéses délutánon négy osztályunk vett búcsút az alma máterétől.

    2025. ápr. 30.


    admin

    Bolondballagás 2025

    Bolondballagás 2025

    Április 29-én bolondozós hangulatban búcsúztak el végzőseink iskolatársaiktól és oktatóiktól.

    2025. ápr. 29.


    admin

    Hulladékgyűjtés

    Hulladékgyűjtés

    Gyűjts a teknősökért! Összefogott az iskolánk és visszaváltgató flakonokat és fémdobozokat gyűjtöttünk.

    2025. ápr. 13.


    admin


    Partnereink

    SZC logo

    Berettyóújfalui Szakképzési Centrum


    Berettyóújfalui SZC Arany János Gimnázium és Technikum

    4100 Berettyóújfalu, Kossuth utca 35.

    Telefon: +36 54/402-250

    E-mail: titkarsag@arany.berettyoujfaluiszc.hu

    OM azonosító: 203030/034


    2025Berettyóújfalui SZC Arany János Gimnázium és Technikum