Hírek
2025. márc. 29.
admin
Zöld böjt 12.D osztály
2025. március 28-án osztályfőnöki óra keretében az ökotudatos étkezéssel ismerkedett iskolánk 12.D osztálya.
Mikó Regina Kata beszámolója:
Az okostányér bemutatásával ismerhetjük meg a fenntartható étkezés alapelveit.
Zöldségek, gyümölcsök fogyasztása napi több alkalommal is ajánlott, legyen az fagyasztott, konzerv, 100%-os gyümölcslé, azonban a legjobb választás a friss zöldség, gyümölcs fogyasztása. Naponta 3 alkalommal ajánlott a gabonafélék fogyasztása, például: teljes kiőrlésű kifli, hajdina, barna rizs. A tejtermékek mindennapi fogyasztása ajánlott, akár tej, joghurt, túró. Hetente 1 húsmentes nap ajánlott, azokon a napokon érdemes tojást, magvakat, hüvelyeseket fogyasztani, míg a hét többi napján változatos hús fogyasztás ajánlott. A vörös húsok fogyasztása maximum 35-50 dkg hetente. Napi 2 liter folyadék fogyasztása nagyon fontos. Minél kevesebb só, zsíros ételek minimalizált fogyasztása, magas cukortartalmú ételek kerülése fontos.
Egészségünket befolyásolhatja: örökletes adottság, betegség, természeti környezet, mentális egészség, káros szenvedélyek, mindennapi mozgás, sportolás. A világ számos pontján más és más főzési szokások, alapanyagok vannak. 2019-es adatok alapján Magyarországon a nők várható élettartama 79 év, míg a férfiaké 72,5 év.
Az előadás felhívja a figyelmet a fenntartható étkezés jelentőségére, fontosságára és a gyakorlati megvalósítására a mindennapokban.
Tóth Sándor beszámolója:
Mi az okostányér? A napi étkezéseket a lehető legegészségesebb ételekkel és legjobb arányokkal állítjuk össze. Fontos a zöldségbevitel, ezekből legyen sötétzöld, narancssárga és piros színű, illetve heti egyszer érdemes hüvelyeseket is enni.
Gyümölcsöt minden nap fogyasszunk, lehetőleg frisset, de lehet helyettesíteni 100%-os gyümölcslevekkel, magvakat heti háromszor fogyasszunk, de ezek legyenek sótlanok és természetesen tartalmazzanak olajat.
Naponta érdemes teljes kiőrlésű ételeket is bevinni a szervezetünkbe. Ajánlatos minden nap fogyasztani tejterméket, aminek alacsony a zsírtartalma. Elsősorban fehér húsokat étkezzünk, vörös húsból elég hetente 30 dkg. A napi folyadékbevitelnél 2 liter javasolt és lehetőleg víz legyen. Kerülni kell a magas só, cukor és zsír tartalmú ételeket, illetve a gyorsételeket, és nagyon fontos a napi mozgás.
Egészségünket befolyásolják az örökletes betegségek, orvosi ellátás, a lakhelyünk környezete, a mentális egészségünk és a káros szenvedélyeink, cél a változatos főzés és a nyers alapanyagok bevitele.
Léteznek úgynevezett szuperélelmiszerek, amik természetesen fordulnak elő rendkívüli élettani hatásokkal, ilyen például a csipkebogyó.
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
Ballagás 2025
Ballagási ünnepségünkre rendhagyó módon 2025. április 30-án 17 órakor került sor. Ezen a kellemes, napsütéses délutánon négy osztályunk vett búcsút az alma máterétől.
2025. ápr. 30.
admin

Bolondballagás 2025
Április 29-én bolondozós hangulatban búcsúztak el végzőseink iskolatársaiktól és oktatóiktól.
2025. ápr. 29.
admin

Hulladékgyűjtés
Gyűjts a teknősökért! Összefogott az iskolánk és visszaváltgató flakonokat és fémdobozokat gyűjtöttünk.
2025. ápr. 13.
admin